5 savjeta za pripremu bolje kave, prema riječima profesionalca

By | April 19, 2023

jaNije tajna da Barista kava uvijek zaudara. Ipak, zahvaljujući 3,5 milijardi videozapisa koji kruže internetom na #coffeetok, to je Također Nije tajna da su mnogi od nas naučili mnogo načina kako poboljšati svoje vještine kuhanja kave kod kuće.

Međutim, kao i u većini stvari u životu, uvijek ima mjesta za napredak, posebno kada je u pitanju priprema najbolje moguće kave. Kako bismo saznali više o pripremi kave od profesionalca s dugogodišnjim iskustvom u poslu, nedavno smo razgovarali s Maciejem Kasperowiczem, Q-levelerom, stručnjakom za kavu i menadžerom za kavu u Trade Coffeeu, kafiću s pretplatom tvrtke koji povezuje male pržionice diljem Sjedinjenih Američkih Država. Države. Sjedinjene Države ljubiteljima kave. Kasperowicz je s nama podijelio neke od najvažnijih promjena koje morate unijeti u svoju kavu za više okusa i bolje rezultate (uključujući zašto je mlinac za kavu važniji od aparata za kavu ili važnost nabave iz pržionica specijaliziranih koliko je to moguće).

5 načina da svoju kavu učinite još ukusnijom

1. Uvijek kupujte svježu, kvalitetnu kavu kad god je to moguće

Prema Kasperowiczu, okus vaše šalice kave više ovisi o izvoru opskrbe nego o tome kako je pripremate. “Postoji gomila odluka koje možete donijeti kako bi vaša kava bila bolja ili lošija, a dok su recepti i tehnika važni, mislim da se većina njih dogodi prije nego što uopće počnete kuhati kavu”, kaže Kasperowicz.

“Postoji gomila odluka koje možete donijeti kako bi vaša kava bila bolja ili lošija, a dok su recepti i tehnika važni, mislim da se većina njih dogodi prije nego što uopće počnete kuhati kavu”, kaže Kasperowicz.

Prvo i najvažnije, Kasperowicz kaže da bi kupnja kvalitetne kave uvijek trebala biti glavni prioritet kako biste dobili kavu najboljeg mogućeg okusa. Zato predlaže da svoju kavu kupljenu u trgovini zamijenite posebnim pržionicama kad god je to moguće. “Ne nedostaje sjajnih pržionica za specijalitet kave – i drago mi je što radim s mnogima od najboljih u poslu – a ako kupujete kavu u limenci u trgovini, nadogradite na “Jedna od ovih pržionica dat će vam poboljšane okuse ,’ on kaže.

2. Najbolja kava ne mora biti i najskuplja

Baš kao i boca vina, cijena kave ne odgovara uvijek njezinoj kvaliteti, a kamoli okusu. “Cijena sigurno nije sve. Pronalaženje prave kave po vašem ukusu jednako je važno i, zapravo, veliki dio onoga što moj posao uključuje,” kaže Kasperowicz. U ovom trenutku, on objašnjava da je cijena zrna kave često prvenstveno diktirana trudom i resursima potrebnim za njihovu proizvodnju, a ne njihovim okusom ili kvalitetom.

Općenito govoreći, Kasperowicz primjećuje da se kave s okusom divljeg voća, poput ananasa i jasmina, kreću oko oznake od 30 dolara; u međuvremenu, srednje pržena kava s dubljim okusom čokolade može biti između 15 i 20 dolara. Dakle, važno je imati na umu da pronalaženje najukusnije i najprikladnije vrste kave za vaš ukus i nepce nema puno veze s njezinom cijenom.

Općenito govoreći, Kasperowicz primjećuje da se kave s okusom divljeg voća, poput ananasa i jasmina, kreću oko oznake od 30 dolara; u međuvremenu, srednje pržena kava s dubljim okusom čokolade može biti između 15 i 20 dolara.

3. Vaš mlinac za kavu je važniji od aparata za kuhanje

Možda je to hrabra izjava, ali prema Kasperowiczu, dok je sva vaša oprema za kuhanje kave važna i utječe na kvalitetu vaše kave, mlinac za kavu koji koristite može napraviti ili razbiti šalicu kave mnogo više od kave. sam proizvođač. Logika? “Mlinac s oštricama, koji koristi isprepletene diskove ili stožce za mljevenje vaše kave, uvijek će biti bolji od mlina s oštricama, koji je u biti mali blender jer će proizvoditi ujednačeniju veličinu čestica. Ako morate birati između jednog i drugog – za na primjer, ako trenutno ne možete nadograditi na mlinac za kavu ili ako putujete i to je jedina opcija – mislim da bih zapravo odabrao prethodno samljevenu kavu na svježe mljevenom mlincu s oštricom, pogotovo ako je svježe pečeno”, kaže Kasperowicz.

Kvaliteta vašeg mlinca za kavu, zauzvrat, određuje kvalitetu vaše mljevene kave i igra jednu od najvažnijih uloga u okusu vašeg krajnjeg proizvoda. “Svježe mljevena kava bolja je od prethodno samljevene jer gubite arome kada se kava melje i ostaje, a kisik ima veću površinu da napadne ta zrna i učini ih ustajalima”, kaže Kasperowicz. Dakle, ako dešifrirate između boljeg proizvođača ili mlinca, kaže on, uvijek birajte ovo drugo.

4. Potrudite se i uvijek težite dosljednosti

Prema Kasperowiczu, dosljednost je ključna za okus vaše kave. “Postoji mnogo različitih napora koje možete uložiti u kuhanje kave. Hoćete li upotrijebiti vagu za mjerenje količine kave i vode? Ako koristite nešto drugo osim automatske kuhače – koje je ravnalo, usput rečeno – hoćeš li mjeriti vrijeme i vagati vodu dok je točiš?” pita Kasperowicz.

Iako je itekako svjestan da nemaju svi vremena (ili, iskreno, interesa) uložiti taj dodatni napor pri kuhanju šalice kave, Kasperowicz smatra da će se dodatni trud na kraju isplatiti. “Možete poboljšati svoje kuhanje, posebice svoju dosljednost i sposobnost prilagodbi, ulaganjem dodatnog napora, poput mjerenja sastojaka i bilježenja vremena kuhanja”, kaže on.

5. Nemojte se bojati isprobati nešto novo

Kasperowicz kaže da se ne biste trebali bojati s vremena na vrijeme promijeniti svoju rutinu kuhanja kave. “Mislim da je najveća pogreška koju ljudi rade kad kuhaju kod kuće to što ne izvrše jednostavne prilagodbe koje bi mogli učiniti kako bi kava bolje odgovarala njihovim individualnim ukusima”, kaže on. Prema njegovim riječima, najbolji način da poboljšate svoju vještinu kuhanja kave je da svaki put obratite pozornost na ono što okusite u kavi i prilagodite se tome. Izvadite olovku i papir, ljudi.

Ipak, Kasperowicz napominje da postoji mnogo varijabli pri kuhanju kave, a čak i najmanje prilagodbe mogu igrati glavnu ulogu, što se u početku može činiti zastrašujućim. Međutim, kaže da je poigravanje s različitim veličinama mljevenja dobro mjesto za početak. “Određivanje veličine mljevenja je iznenađujuće jednostavno: ako je vaša kava previše gorka, malo grublje mljevenje često može riješiti ovaj problem. Ako ima kiselkast okus ili nije dovoljno slatko, malo finije mljevenje može pomoći”, kaže Kasperowicz. U međuvremenu, prilagodbe jačine kave “Ako vam kava nije dovoljno jaka ili intenzivna, upotrijebite malo više kave u sljedećem kuhanju ili malo manje vode, što može biti lako rješenje”, kaže on.

“Određivanje veličine mljevenja je iznenađujuće jednostavno: ako je vaša kava previše gorka, malo grublje mljevenje često može riješiti ovaj problem. Ako je kiselo ili nedovoljno slatko, malo finije mljevenje može pomoći”, kaže Kasperowicz.

TL; DR? Prema Kasperowiczu, najbolja šalica kave je ona koju volite. Ipak, u nastavku je njegov omiljeni način da Kalita Wave kavu za prelijevanje učini što ukusnijom. (Po nju standardi, naravno.)

Recept za prelivenu kavu od stručnjaka za kavu

Za 1-2 porcije

Sastojci
30 grama srednje mljevene kave
500 grama vode

1. Počnite s 30 grama srednje mljevene kave i ukupno 500 grama vode.

2. Zatim pokrenite mjerač vremena i prelijte 60-70 grama ove vode preko ove kave i gledajte kako ugljični dioksid počinje mjehurićiti.

3. Nakon 45 sekundi napravite prvo veliko izlijevanje, do otprilike 250 grama vode. U 1:15 ulijte još 50 grama vode i nastavite tako dok ne dođete do 500 grama.

A RD dijeli prednosti kave:Naši urednici samostalno odabiru te proizvode. Kupnjom putem naših poveznica Well+Good može zaraditi proviziju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *