Kako sačuvati bobičasto voće svježim i bez plijesni

By | May 24, 2023

ASvakog ljeta dolazi, nema manjka stvari kojima se možemo radovati, s toplijim danima, ljetnim petkom i visokom sezonom bobičastog voća. Bez obzira kupujete li borovnice, maline, kupine ili jagode na lokalnoj tržnici ili u trgovini mješovitom robom, postoji savjet koji biste trebali slijediti prije svake kupnje kako biste bili sigurni da ćete dobiti najsvježije bobičasto voće za svoj novac.

Nastavite čitati da biste vidjeli koji je trik bez greške. Plus: sve što stručnjak za sigurnost hrane predlaže za skladištenje, pripremu i izvlačenje najboljeg iz bobičastog voća.

Zašto biste uvijek trebali okrenuti posudu prije kupnje kako bi bobice ostale svježe

Iako je ovaj trik za kupnju bobičastog voća tako jednostavan, ključno ga je primijeniti u praksi. Brzi pogled na dno vaše posude s bobičastim voćem može vam pomoći da uočite plijesan i vlagu, poštedjevši vas muke oko otkrivanja ljigave posude s proizvodima koju ćete morati baciti za dan ili dva.

Prema Tamiki Sims, doktorici znanosti, prehrambenoj znanstvenici i višoj direktorici komunikacija prehrambene tehnologije pri Međunarodnom vijeću za informacije o hrani (IFIC), plijesan se može razviti na voću s slomljenom kožicom i otkrivenim mesom. Budući da bobice imaju manju površinu od, recimo, jabuke, svaka plijesan “vjerojatno utječe na cijelu bobicu i treba je odbaciti”, objašnjava ona. “Plijesan također može migrirati s jedne bobice na drugu ako se dodiruju u malom spremniku, poput onih na tržnicama.”

U idealnom slučaju, otkrit ćete rast prije kupnje i odlučiti se za potpuno drugu posudu. Ali ako je prekasno i pitate se je li u redu jesti bobičasto voće koje izgleda bez plijesni, dr. Sims dijeli neke važne informacije.

Naravno, morat ćete izbaciti pljesnive bobice. Odatle pregledajte ima li bobica koje su ih dotakle na znakove kvarenja. “Ako vidite plijesan, osjetite opuštenu kožu ili vidite promjenu boje, te bobice također treba odbaciti”, savjetuje dr. Sims. “Ako nema jasnih znakova da se plijesan širi na obližnje bobice, možete ih temeljito oprati i ostaviti sa strane za konzumaciju.”

Međutim, ako se dvoumite o tome jesu li neke bobice moguće spasiti, dr. Sims predlaže da griješite na strani opreza. (Smanjenje bacanja hrane je vrijedan cilj, ali to ne biste trebali činiti nauštrb svog zdravlja.) “Prema USDA-i, plijesan može uzrokovati alergijske reakcije, respiratorne probleme, a ponekad čak i ozbiljnije reakcije”, kaže ona. Ali ako tek usred žvakanja shvatite da je pokvarena bobica, zapravo, u vašim ustima, ne trebate se previše brinuti oko toga. “Ako ste ikada slučajno konzumirali pljesnivu bobicu, možda se nećete osjećati ništa drugačije”, kaže dr. Sims. “Jedna pljesniva borovnica vas možda neće razboljeti, ali nekoliko njih može izazvati simptome bolesti koje se prenose hranom.”

Još 3 savjeta za očuvanje svježeg bobičastog voća bez plijesni

Sada kada znate koliko je važno vratiti svoju posudu s bobičastim voćem prije kupnje, kao i što učiniti ako otkrijete plijesan, slijedite ove dodatne savjete i trikove kako biste dulje zadržali svoje bobičasto voće svježim.

1. Bobice čuvajte u posudi s ventilacijom

Većina posuda za bobičasto voće je otvorena ili ima izreze koji omogućuju cirkulaciju zraka, što dr. Sims kaže da je idealno. Ako imate pri ruci neki otmjeni set za pohranjivanje hrane, najbolje je da ga sačuvate za drugu upotrebu. „Ako moraš baciti [original berry] bobičasto voće svakako stavite u posudu koja omogućuje cirkulaciju zraka, a ne u hermetički zatvorenu”, savjetuje.

2. Ohladite ih na odgovarajućoj temperaturi

“Bobičasto voće je kvarljivo, pa ih treba čuvati u hladnjaku na 40°F ili nižoj, prema FDA-i”, nastavlja dr. Sims. “Koristite termometar hladnjaka za praćenje temperature hladnjaka kako biste bili sigurni.” Osim toga, vaš hladnjak može imati posebnu posudu ili ladicu za skladištenje proizvoda, što može pomoći u promicanju svježine i dugotrajnosti.

3. Bobičasto voće perite samo prije jela

Dr. Sims kaže da biste bobičasto voće uvijek trebali prati neposredno prije nego što ste spremni za jelo, a ne prije vremena. “Svakako možete provjeriti ima li u posudi kvara ili plijesni i slijedite gore navedene savjete ako ima plijesni. Ali ako ne, nemojte ih sve prati i vratiti u hladnjak”, kaže ona.

Slijedeći gore navedene savjete, možete izbjeći preuranjenu plijesan i bolje osigurati uživanje u bobičastom voću do posljednjeg zalogaja. Na rastanku, dr. Sims predlaže da provjerite aplikaciju FoodKeeper koja će vam pomoći da povećate kvalitetu određene hrane, uključujući, ali ne ograničavajući se na određene bobičasto voće i druge vrste proizvoda, svježe ili smrznute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *