Zašto baristi koriste kuhinjsku vagu za kuhanje kave

By | April 20, 2023

Jevo nekoliko kuhinjskih namirnica koje mogu podići vaše kuharske vještine na višu razinu – Instant lonac je definitivno jedan od njih. Ali kada je u pitanju pripremanje lattea barista kvalitete kod kuće ili pečenje kruha od nule, to nije tako jednostavno kao recept za baci i idi (znate, onaj u kojem pogledate sastojke, bacite ih u tavu i svaki put ispadne savršeno).

Razlika se svodi na preciznost. Stručnjaci za kavu uvijek iznova dijele s Well+Good da je pripremanje savršene šalice domaće kave uvelike poput znanstvenog eksperimenta: temelji se na održavanju određenih temperatura, postavljanju točnih omjera kava/voda i Štoviše.

Dakle, kako osigurati da mjerenja vaše kave budu što točnija? Unesite: Kuhinjska vaga. Najbolji način za precizno mjerenje sastojaka je po težini – puno je točnije od mjerenja (čitaj: očne jabučice) po volumenu i posebno je važno pri kuhanju kave. I BTW, kuhinjska vaga nije samo zgodan alat za pravljenje savršenog preljeva: isti koncept vrijedi i za peciva. Evo što trebate znati.

Zašto je kuhinjska vaga neophodna za kuhanje savršene šalice kave, prema baristi

Prema Jiyoon Hanu, suvlasniku i osnivaču njujorške tvrtke za kavu Bean & Bean, kuhanje savršene šalice kave uvelike ovisi o točnim mjerenjima vode i kave. “Ovi omjeri, kaže ona, mogu promijeniti okus, miris i izgled vašeg napitka”, kaže Han. “Ovo je osobito istinito kada se radi o pripremi kave za prelijevanje.”

Prema Hanu, lakše je napraviti dobru kavu za prelijevanje kod kuće ako možete točno odrediti točan omjer kuhanja, koji je 1:15 kava prema vodi. “S vagom to možete kontrolirati tako što ćete izvagati 15 grama kave, zatim skuhati 225 grama vode i kontrolirati omjere na temelju onoga što vaga očitava”, kaže Han.

Jedna od najboljih značajki kuhinjske vage, poput ove dostupne na Amazonu, je mogućnost “tariranja” ili nuliranja vage kako bi se automatski oduzela težina predmeta (kao što je vaš aparat za kavu s preljevom) od vaše mjere. . Na primjer, nakon što svoju opremu za točenje postavite na vagu, možete upotrijebiti funkciju tare za brisanje težine, što dodatno olakšava fokusiranje samo na mjerenje kave i vode… bez dodavanja ili oduzimanja hrpe brojeva.

Vaganje kave točnije je i preciznije od korištenja mjernih šalica ili žlica za mjerenje volumena. Budući da mjere samo volumen, ne uzimaju u obzir veličinu ili težinu mljevene kave. Na primjer, višak taloga kave teži manje od finije mljevenog taloga kave, ali će zauzeti više mjesta u mjernoj žličici, što će utjecati na vaše omjere.

Vaganje kave točnije je i preciznije od korištenja mjernih šalica ili žlica za mjerenje volumena. Budući da mjere samo volumen, ne uzimaju u obzir veličinu ili težinu mljevene kave.

Prema Hanu, ako su vam omjeri pogrešni, to će utjecati na okus i boju napitka. “Slabija, vodenastija kava ima tendenciju izgledati svjetlije u boji jer se više vode ulijeva kroz mljevenu kavu, što rezultira razvodnjenom šalicom”, objašnjava Han. Naravno, ako je žlica sve što imate pri ruci, nije kraj svijeta. No, vaga i mjerač vremena bit će najbolji alati za mjerenje omjera kave i vode, kao i vremena i brzine protoka oboje.

Slastičar se slaže da je kuhinjska vaga neophodna i za pečenje

Kuhar-instruktor slastičarstva i pekarskih umjetnosti na Institutu za kulinarsko obrazovanje, Trung Vu, također se slaže da su kuhinjske vage nezamjenjive kada je u pitanju pečenje. “Digitalne su vage u stalnoj upotrebi u profesionalnim kuhinjama i preferiraju se u odnosu na mjerenja volumena pomoću mjernih posuda i žličica”, kaže Vu, ponovno naglašavajući da su mnogo preciznije.

“Kuhinjska vaga bitan je alat za kuhanje, ali može biti korisna i za bilo koji drugi kuhinjski zadatak. Kada mjerite s većom preciznošću i dosljednošću, bit ćete nagrađeni dosljednijim krajnjim proizvodom”, kaže Vu. Digitalne vage su također korisno pri skaliranju i pretvaranju recepata kako biste napravili veće (ili manje) količine.” S digitalnom vagom također lako povećavate ili smanjujete recept kako bi odgovarao vašim potrebama. Na primjer, ako recept čini 10 kolačića, ali želite napravite 12 ili 14, možete pomnožiti recept s 1,2 ili 1,4 i lako napraviti još nekoliko,” kaže.

“Kuhinjska vaga bitan je alat za kuhanje, ali može biti korisna i za bilo koji drugi kuhinjski zadatak. Kada mjerite s većom preciznošću i dosljednošću, bit ćete nagrađeni dosljednijim krajnjim proizvodom”, kaže Chef Vu.

Kada kupujete savršenu vagu, Vu kaže da treba imati na umu nekoliko korisnih savjeta, uključujući kapacitet težine, osjetljivost (koliko je vaga točna pri mjerenju malih količina), koliko je lako čitati zaslon (neke vage imaju potezne zaslone za prilagodbu viših ili širih spremnika na vagi), te radi li na baterije ili koristi AC adapter.

RD objašnjava dobrobiti ispijanja kave:Naši urednici samostalno odabiru te proizvode. Kupnjom putem naših poveznica Well+Good može zaraditi proviziju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *