Zašto sam svoju sijedu kosu počela bojati u plavu nakon 7 godina

By | April 20, 2023

jaPoput mnogih žena, moja kosa je bila (i još uvijek jest) važan dio mog identiteta. Na koledžu sam nosila trajnu iz 80-ih koja je mogla ispuniti sobu. Budući da sam bila trudna s prvim djetetom, nastavila sam primati kemijski tretman, čak i protiv naloga liječnika. Nakon što mi se rodila kći, nikad mi više nije trebala trajna jer je moja kosa zadržala kovrče. Kad su se sijede počele kotrljati, postala sam jedna od milijuna žena koje farbaju kosu dok ne smognem hrabrosti reći “dosta je”.

S 50 sam odlučila odustati od farbanja i osijediti. Bila je 2015. godina, prije “velikog buđenja globalne pandemije” i povjeren mi je članak o ženama različitih godina koje su prigrlile svoje sijede vlasi. Nakon što je priča emitirana, bio sam toliko inspiriran ženama koje sam intervjuirao da sam odlučio da sam spreman krenuti na vlastito putovanje sa sijedom kosom. Bojala sam kosu u različite nijanse smeđe 20 godina i bila sam umorna od troškova i održavanja.

Kad sam svojim prijateljima spomenula ideju da posijedim, bili su zapanjeni. Većina je priznala da to nikada ne bi mogli učiniti jer to njihovi supružnici ne bi odobrili. Sada sam ja bio taj koji je bio zapanjen. Kad smo bili? Ovi su me komentari poslali ravno mojoj stilistici, Candace Dombkowski, da to ostvarim.

Proces sijeđenja

Budući da svatko ima različit stupanj sijede kose s vlastitim jedinstvenim uzorkom rasta, svaki prijelaz sijede kose treba personalizirati, a stilisti to postižu na dva glavna načina. Prvi, koji je razvio slavni kolorist Jack Martin, je napraviti sve promjene odjednom. Višesatni proces koji je Martin podnio izvlači iz kose sve umjetne boje, izbjeljuje pramenove, zatim nanosi različite nijanse sijede koje odgovaraju uzorku sijedih osobe.

Dombkowski preferira drugi, sporiji pristup. “Više volim ublažiti crtu razgraničenja i krenuti odatle”, kaže ona, “olakšati ću se u fazama. Također dodajem tamne nijanse tako da se s vremenom te boje stapaju sa sijedima kako kosa raste. Tijekom mjeseci dodajem sve manje i manje boje kako bi se klijent postupno navikao vidjeti više sivila.

Dombkowski je odlučio da je najbolji način da promijenim svoje pramenove kako bih izbjegao zastrašujuću crtu razdvajanja da pokažem svoju kestenjasto plavu kosu. Zlatni pramenovi koje je strateški stavila na moje pramenove stvorili su blistavu boju meda od koje je moj ten zablistao, a razdoblje od dvije godine između tih početnih pramenova i pune sijede kose bilo bi najbolje što sam ikad imala. dlaka. Kako je moja tretirana kosa rasla, moji prirodni sijedi korijeni bili su pomiješani s više pramenova i novih pramenova sve dok moja kosa nije postala sivo-plava mješavina s toplim smeđim vrhovima.

Zašto sam se odlučila vratiti plavuši

Iako je sijeđenje postalo puno prihvatljivije nego što je nekad bilo, većina razgovora o prijelazu krivo predstavlja težinu procesa i ne završe svi s prozirnim, sjajnim srebrnim pramenovima kakvima imaju. ‘nadali su se. Imajući to na umu, realnost je da neće svi koji odluče osijediti ostati sijedi, što je bio upravo slučaj sa mnom.

“Imao sam žene i muškarce koji su neko vrijeme isprobavali svoje prirodne sijede, ali su došli do određene točke u kojoj su osjećali da ih stari ili su osjećali da im kosa ne funkcionira. nisu imali sjaj i privlačnost koju su imali s bojom”, kaže Paula. Rufo, razvoj proizvoda i viši menadžer u Welli. “Većina ljudi koji prolaze kroz prirodnu tranziciju prema sijedima osjećaju se oslobođenima od održavanja boje svakih 4-5 tjedana i vjeruju da će njihova kosa izgledati i osjećati se zdravije, ali nakon što se potpuno izbaci, shvatit će da zapravo propuštaju svoj mjesec- dugog posjeta koloristu i njihova je kosa zapravo izgledala zdravije i sjajnije s bojom, a uz to dimenzija stvara iluziju punije kose.

Tijekom proteklih sedam godina, vidjela sam da je većina srebrnosijede u mojoj kosi posvijetlila u bijelu, koju sam pokušala iskriviti korištenjem različitih nijansi smeđih pramenova. Za vjenčanje mog sina prošlog proljeća, rekla sam Dombkowskom da nanese polutrajni srebrni lak u posljednjem pokušaju da se vratim svojim sada nestalim srebrnim pramenovima. Bila sam zadovoljna bojom i načinom na koji se poigravala s mojom mladoženjinom haljinom ukrašenom kraljevsko plavom bojom sve dok me fotograf, ne shvaćajući tko sam, posjeo između dviju mladenkinih baka.

Žudeći za zlatnim izgledom koji sam imala prije mnogo godina, nedavno sam obojila kosu u bisernu boju šampanjca. Dombkowski je prilagodila trajnu formulu za moju bijelu kosu s puno tonera, a budući da u mojim pramenovima nije bilo pigmenta, uspjela je postići izgled koji bi inače koštao stotine dolara i zahtijevao postupak. teško mi je skinuti boju s izbjeljivač. “Tako svijetla boja nanesena na pretežno bijelu kosu neće stvoriti veliki rast korijena, a ova vrsta postupka ne bi trebala zahtijevati više od kvartalnog dotjerivanja”, kaže ona.

Osijediti osobni je izbor i za mnoge ljude to funkcionira. U mom slučaju bilo je sjajno dok nije bilo, a najvažnija lekcija koju sam naučio tijekom procesa bila je da je U redu izdržati pritisak držati se. Povratak bojanju kose bio je pravi potez za mene, a moj mi je stilist pomogao pronaći sredinu koja mi odgovara. Danas sam plavuša boje šampanjca, ali sljedeći mjesec? Tko zna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *